În prezent, producătorii pentru a-și spori competitivitatea pe piața locală și internațională, pot profita de mai multe sisteme ale managementului calității în domeniul producerii, comercializării și distribuirii produselor agroalimentare.

GlobalGAP – bunele practici în agricultură, prin impementarea cerințelor acestui standard internațional, se asigură calitatea și trasabilitatea produselor agricole de la producător la cumpărător.

Sistemul de producere organică – un sistem complex de reguli și cerințe, care are ca rezultat final produse certificate și recunoscute ca fiind organice (biologice). Implementarea sistemului necesită timp, resurse și cunoștințe în domeniu.

ISCC (International Sustanaibility and Carbon Certification) – obiectivul acestei certificări este protejarea climei şi reducerea emisiilor de bioxid de carbon. De la obţinerea de combustibil din produse vegetale, domeniul de utilizare a fost extins recent la culturile agricole, cum ar fi rapița, cereale şi sfeclă de zahăr.

GMP+ (Good manufacturing practices) – un sistem care asigură că produsele sunt fabricate și controlate conform cerințelor de calitate. Acest lucru se face cu scopul de a minimiza riscurile care pot apărea în timpul producerii și nu pot fi eliminate prin testarea produsului final.